Det glöder på söder
RSS icon Home icon
 • Svenska damlandslaget

  Posted on September 29th, 2014 admin No comments

  Trots fotbollen är så pass älskad i Sverige så finns det en aspekt av den som konstigt nog hamnat lite i skymundan längre tillbaka i historien. På sistone har det dock blivit bättre när det gäller publicitet.

  fotboll joggar under träning

  Det vi syftar på är damfotbollen och då främst de duktiga spelarna i vårt damlandslag. Stora framgångar i internationella sammanhang går att räkna upp och de sista åren börjar svensk damfotboll få den uppmärksamhet massmedialt som den förtjänar. Sveriges damlandslag är idag rankat femma i världen, tätt bakom Japan och Frankrike, och man har sedan 2003 aldrig varit lägre rankat än sexa. Detta kan jämföras med det svenska herrlandslaget som i skrivande stund är rankat på 29:e plats i världen.

  Den första officiella landskampen som ett svenskt damlandslag spelade anordnades 1971 och man spelade då 0-0 mot Finland. Därefter började man att varje år anordna de Nordiska Mästerskapen som Sverige lyckades vinna fem år i rad mellan 1977 och 1981. I VM-sammanhang så har det svenska damlandslaget aldrig vunnit, men väl kammat hem ett silver (2003) och två brons (1991 & 2011). I OS har man än så länge inte lyckats knipa någon pallplats, men i Europamästerskapen har man tagit ett guld (1984), tre silver (1987, 1995 & 2001) samt två brons (1989 & 2013).

  Under årens lopp så har flera svenska toppspelare kommit och gått, så som:

  • Hanna Ljungberg – Anfallare från Umeå som spelade 129 landskamper för Sverige. Hon var bland annat med när man vann VM-silver i USA 2003.
  • Therese Sjögran – Mittfältare från Lund som debuterade i landslaget 1997 och spelar fortfarande där i skrivande stund. Hon har bland annat varit med och vunnit ett EM-silver, ett VM-silver samt ett VM-brons.
  • Pia Sundhage – Troligen Sveriges mest kända och bästa damspelare genom tiderna. Hon spelade i Sveriges landslag från 1975 till 1996 och vann bland annat ett EM-guld, två EM-silver och ett VM-brons. Efter sin spelarkarriär så agerade hon mycket framgångsrikt tränare för bland annat Sveriges och USA:s landslag, men även diverse klubblag.

   

  Fortsätt ge våra svenska damer samma uppmärksamhet och stöd som vi ger Zinkens FC och Hammarby – Det är de verkligen värda.